Ismeretterjesztés

Hogyan készül a CD?
Szómagyarázat
Orange Book
Red Book
File formátumok


Hogyan készül a Compact Disc?

A következőkben összefoglaljuk, hogy akiscdhogyan készül!

Premastering:

CD-ROM: Az adatokat a gyártóhoz kész CD-R formátumban lehet eljuttatni. Ha így érkezett, rögtön mehet a masteringre. Ha a megrendelő "non image ready" adatokat küld különféle hordozókon (szalag, lemez, hard drive, cserélhető media, stb.), a premastering során kapott "image ready" adatokat CD-R-re rögzítjük. Ezt a CD-R-t visszajuttatjuk a megrendelőnek tesztelésre és jóváhagyásra. A jóváhagyott CD-R ezután kerülhet masteringre.

manufacturing16manufacturing17

manufacturing 18manufacturing 19

Üveg-előkészítés és Mastering:

Az első része a masteringnek az üveg-hordozó előkészítése. Az üveg-hordozó egy korong alakú üveglap. Tisztítás és polírozás után folyékony fényérzékeny lakkot visznek fel egyenletesen az üveglapra. Ezután az üveg-hordozót kb. félórán át "sütik". A kiszárított üveg-hordozót hívják glass-masternek. A glass-mastert a lézeres "vágógépre" helyezik, ami egy számítógéphez csatlakozik. Az adatokat a forrásról (CD-R, stb.) betöltik a számítógépbe, és a lézer beégeti a glass-master fényérzékeny rétegébe. Az adatokat a glass-master közepénél kezdve, spirális vonalban rögzítik. A beégetés után a glass-mastert Sodium Hydroxide oldatban forgatva előhívják. Ahol a lézer érintette a felvétel során a fényérzékeny réteget, a lemosás után látható kicsi gödröcskék hordozzák az információt. Az előhívott glass-mastert ezután vákumkamrába helyezik és kis mennyiségű ezüsttel vonják be (csak molekuláris vastagságban). Az előhívott, ezüstréteggel bevont glass-mastert hívják fémezett glass-masternek. A fémezett glass-mastert küldik Galvanizálásra.

manufacturing 20manufacturing 21

manufacturing 22manufacturing 23

Galvanizálás:

A fémezett glass-mastert két órára nikkel-szulfid oldatot tartalmazó tartályba helyezik. Az idő lejártával vékony nikkel réteg képződik a glass master ezüstözött felületén. Végül kiveszik a tartályból és a nikkelt leválasztják az ezüst rétegről. Ezt a nikkel réteget hívják "Apának". Az Apa fordított képe az adatoknak, és ez már használható lenne nyomólemeznek, azonban az Apát rendszerint mégsem használják fel, mert ha megsérül, az egész előállítási procedúrát meg kell ismételni. Ezért az Apát visszahelyezik a galvanizáló tartályba, és egy másik réteg nikkelt növesztenek rá. A galvanizált Apát kiemelik a tartályból, s az új réteg nikkelt eltávolítják róla. Ezt az új réteget hívják "Anyának". Az Anyát visszahelyezik a galvanizáló tartályba két órára, és egy másik réteg nikkelt növesztenek rá. A képződött réteget leválasztják az Anyáról, és ezt a réteget hívják "Fiúnak" vagy "Nyomólemeznek" (stamper). A nyomólemez ugyanúgy fordított képe az adatoknak mint az Apa, tehát felhasználható a lemezek sokszorosítására. Az Anyáról még számos nyomólemez készülhet.

A nyomólemez végsõ kidolgozása:

A nyomólemezen kivágják a központi lyukat és a külső szélét, utána tökéletesen simára polírozzák a hátoldalát. A nyomólemez most kész arra, hogy behelyezzék a fröccsöntő gépbe, ami a lemezeket készíti.

manufacturing 25manufacturing 26manufacturing 27

manufacturing 28manufacturing 29manufacturing 33

Fröcssöntés:

A nyomólemezt behelyezik a fröccsöntő gépbe. A fröccsöntő géphez csatlakozik egy polykarbonát töltő. A polykarbonát egy műanyagféle, amit a CD gyártáshoz is használnak. A polykarbonátot felmelegítik az öntési hőmérsékletre, s a forró anyagba préselik a nyomólemezt. A műanyag összenyomódik a présgép több tonnás nyomása alatt. A műanyagot hideg vízzel lehűtik, és a nyomólemez információit hordozó lemezt kiemelik. Egy lemez nyomási ciklusa ma már 2 - 5 másodperc.

A préselés után vékony réteg alumíniumot porlasztanak a lemeznek arra az oldalára, mely a gödröcskéket tartalmazza. Ez a vékony réteg alumínium veri vissza a lejátszó lézersugarát, s teszi lehetővé a kiolvasást. Az alumínium réteg felvitelét hívják "fémezésnek". Fémezés után vékony réteg lakkal fedik az alumíniumot (ezt a lakkot védőrétegnek nevezik), majd szárítják.

Nyomtatás:

A kompakt lemez információt nem hordozó oldalát lehet szitázni 1 - 6 különböző színnel. Minden színhez készül szita, s egyenként nyomják. A szita rácsain átfolyó festék adja a kép mintázatát, s egyben védőréteget képez a lemezen. A festék magától szárad vagy ultraviola fénnyel szárítják. Ezt megismétlik minden szín nyomásánál.

Offszet nyomást csak magas minőségi igényű képek esetén használnak. Az offszet nyomás fémlemez alkalmazásával, négy színre bontva történik. Az alkalmazott három alapszín és a fekete segítségével minden szín előállítható. Az offszet nyomás mindig többe kerül mint a szitázás.

Csomagolás:

Nyomtatás után a CD a csomagolóba kerül. A kompakt lemez sokféle módon csomagolható, de leggyakrabban a műanyag dobozt (jewel box) használják. A műanyag dobozba csomagolás automatizálható, míg a többit többnyire kézzel kell csomagolni.

Minőségbiztosítás:

A készülő lemez a gyártás során több különböző minőség ellenőrző ponton halad át, de összetett vizsgálatokat csak szúrópróba-szerűen végeznek. Az alap teszt tartalmaz egy adatellenőrző tesztet - DVS (Data Verification System) - és egy jel ellenőrző tesztet. A DVS teszt bit-re-bit összehasonlítást végez a megrendelő eredeti adatai és a másolt lemez között. Ez a teszt megmutatja, ha a másolat a szabványban előírt mértéknél jobban eltér az eredetitől. A jel ellenőrző teszt kimutatja, ha eltérnek a lejátszási paraméterek az előírttól. Több más mellett ezek az ellenőrzések biztosítják a gyártott lemezek hibátlanságát.

check.jpg

top of page

Hogyan készül a CD?
Szómagyarázat
Orange Book
Red Book
File formátumok
 

Red Book (Piros Könyv) - a CD-Audio ajánlás

A compact disc gyártása 1982-ben kezdődött, amikor a Philips és a Sony bevezette a Compact Disc Digital Audio szabványt. Ezt hívjuk Red Book-nak. A Red Book írja le azt az audio Kompakt Lemezt (CD) amit Ön ma megvehet a lemezboltokban. Ennek megalkotása lett minden egyéb CD formátum alapja. Mivel az audio lemezeket a Red Book-ban leírt ajánlás szerint gyártják, minden audio CD lejátszható CD lejátszóval. Ez a kompatibilitás a mai zene-ipar alapja.

A sávok definíciója a Red Book-ban: CD-Digital-Audio (CD-DA). A Red Book szerinti tartalomjegyzék írja le, hogy a lemezen egy vagy több szám szerepel. Egy sáv általában egy dal. Ezeket a sávokat további szektorokra osztjuk, ahol egy szektor hossza 1/75 másodperc, és 2352 byte audio adatot tartalmaz digitális formában. Maximum 99 audio sáv helyezhető el egy normál Red Book lemezen.

A 2352 byte audio adathoz a Red Book hozzáad egy kétszintű hiba ellenőrző és javító kódot. A CD a Cross Interleave Reed-Solomon Code-t (CIRC) használja a hibák kijavítására. Ha a lemez karcos vagy piszkos, és a lézer nem tudja kiolvasni az adatokat, a CD-játszó a CIRC-t alkalmazza a hibák helyreállítására.

A Red Book nem csak a hanganyag, hanem grafikus információk elhelyezését is lehetővé teszi a CD-n. Ezt a lemeztípust nevezik CD+G lemeznek, vagy "CD plus graphics disc"-nek. Egy 74 perces Red Book CD-n hozzávetőleg 16 MB méretű grafikát (adatot) lehet tárolni a szubkódokban (R-től W csatornáig).

 

top of page

 

Orange Book (Narancs Könyv) - az írható CD ajánlás

Orange Book II.rész - CD-WO

Az Orange Book Ajánlás II.része írja le a CD-WO (Compact Disc - Write Once - Egyszer Írható) lemezt, amelyet CD-R (Compact Disc - Recordable - Írható) lemezként ismerünk. A lemezeket a sávok helyét kijelölő előnyomott barázdákkal gyártják. A felhasználó audio és/vagy adat sávokat rögzíthet a lemezre. Egyszer lehet felvenni, az információ később nem módosítható. Először minden információ, amit a felhasználó rögzíteni akar, egy ideiglenes területre - Program Memory Area (PMA) - íródik fel. A TOC (Table Of Contens - Tartalom-jegyzék) megírása (fix-up) előtt, a lemez tartalmához csak a felvevő készülék fér hozzá. Mihelyt a TOC felíródott, a lemezt le lehet játszani egy normál CD játszóval. (A mai lejátszóknak szükségük van a TOC beolvasására a lemez lejátszásához.)

A CD-WO-nak három különbözõ állapota lehet: rögzítetlen, rögzített, részlegesen rögzített.

A rögzítetlen vagy üres lemez információit egy előnyomott barázda (olyan barázda, amit íráskor követ a lézer) tartalmazza a felvevő készülék számára.

A rögzített single session disc (egymenetes lemez) tartalma egy bevezető szakasz (lead-in), egy program terület, és egy kivezető szakasz (lead-out). A single session CD-WO lemez tehát folyamatosan (megszakítás nélkül) felvett anyagot tartalmaz.

Az egy menetben történő rögzítést hívjuk "megszakítás nélküli" írásnak. Az adatok elhelyezkedését meghatározhatjuk a Red, Yellow, és/vagy a Green Book szerint is. Az ilyen típusú CD-WO lemezt lejátssza minden CD olvasó, függetlenül a felvevőtől, a lényeg hogy ne tartalmazzon kapcsolt blokkokat (az adatblokkok közti fizikai kapcsolat két különálló írási akció után).

Egy CD-WO lemez több különböző módon (esetleg különböző felvevővel és különböző időben) történő rögzítését hívják "bővítő írás"-nak. Bővítő írással készülhet single-session vagy multisession (több menetből álló) lemez. Az így felvett lemez több részből áll, ahol az összekapcsolás szabályait az Orange Book definiálja.A lemez maradhat részlegesen rögzített (és igy lejátszhatatlan a mai rendszerekkel), vagy lezárt (single session), illetve részenként lezárt (multisession). A single session lemez lezárása a lead-in, lead-out, és a table of contents megírását jelenti.

A single-session lemez csak egy (1) bevezető szakaszt, program területet, és egy kivezető szakaszt tartalmaz. A program terület lehet megszakítás nélkül írt, vagy különböző időben, bővítve írt. Ha különböző időben vették fel, de csak egy program terület van, akkor az nem multisession lemez.

A multisession lemez egynél több bevezető szakaszt, program területet, és kivezető szakaszt tartalmaz. A program terület lehet egyszerre, megszakítás nélkül írt, vagy különböző időben, bővítve írt. Egyetlen előnye, hogy szükség szerint bármikor lehet adatokat hozzáadni. Jó példa erre a több hozzáadott fotót tartalmazó Photo CD.

Tehát a több bevezető szakaszt, program területet, és kivezető szakaszt tartalmazó lemez a multisession disc.

A multisession lemezt az Orange Book II.része definiálja. Ez a lemez lehet "Hibrid" lemez is, ami két különböző területet tartalmaz: (1) Előfelvett terület (2) Felvételi terület. Az előfelvett területről CSAK OLVASHATÓ az információ, amit a gyár vagy mi magunk a felvétel során elhelyeztünk. (Ez a terület rögzíthető a Red, Yellow, és/vagy a Green Book szerint. A lemeznek ezt a részét (ha Red Book szerinti), lejátssza minden CD-játszó. A felvételi területre készíthetünk felvételeket egy vagy több menetben. Minden menet megírja a maga bevezető, program, és kivezető szakaszát. Csak az előfelvett terület olvasható a mai CD-játszóknak, a hozzáadott szoftver csak egy másik menetként, CD-ROM-olvasóval olvasható.

A hibrid lemez tartalmaz egy előfelvett területet, ez a lezárás alapja, így az egy single session lemeznek látszik, de emellett tartalmaz egy szabadon felhasználható területet is az előfelvett területen kívül.

top of page

Hogyan készül a CD?
Szómagyarázat
Orange Book
Red Book
File formátumok
 

Szómagyarázat (Compact Disc és CD-ROM)

A-TIME - Abszolút idő. A CD folyamatos órajelét számlálva a lejátszó kijelzi a felvétel elejétől a végéig eltelt időt.

CAPACITY - (DATA CAPACITY) Az az adatmennyiség, ami felvihető és gyártható egy CD-n. Egy lemez normál kapacitása 654.7 Megabyte (MB), ami megfelel 335250 2K szektornak. Ez megfelel 74 perc 30 másodpercnek. Az adatmennyiség több tényező függvénye: sávemelkedés, forgási- és szögsebesség stb. El kell fogadni, hogy a gyártó nem tehet a lemezre több adatot a "normál" kapacitásnál mint amit a Yellow Book megenged, mivel sok lejátszó nem tudná ezeket az adatokat kiolvasni.

CD-DA - Compact Disc Digital Audio, röviden CD, legfeljebb 74p 30mp hi-fi sztereo hanggal. Ez a 12 cm átmérőjű CD tulajdonképpen egy miniatűr hanglemez, de csak az egyik oldala tartalmaz felvételt. A CD közvetlen hozzáférésű eszköz, tartalma bármilyen sorrendben lejátszható. A hanglemezzel ellentétben, ahol a lemez alapanyaga tartalmazza a "belevésett hangot", a CD a felvételt digitálisan, apró gödröcskék sorozatának formájában, egy átlátszó, védő, műanyag réteg alatt tárolja. A barázdákban való vibráció helyett, a CD-játszóban lézerfény világítja meg a gödröcskéket, s a visszaverődő fényből egy bináris kód (1-0, igen-nem) képződik. A hang digitális kóddá alakításakor a mintavétel másodpercenként 44100-szor történik, s minden mintát egy 16 bites szám ír le, így minden másodpercnyi hi-fi szteró hang közel másfél millió bitbõl áll. Ettől tiszta a digitális hang, s az elektronika ezt a nagymennyiségű számot alakítja vissza zenévé. A CD-k egyéb formái (CD-ROM, CD-ROM X/A, CD-I és DVI) mind az audio CD-n alapulnak. 1983, az amerikai bemutatkozás évétől, a CD-k és CD-játszók eladása már 1986-ra meghaladta az LP-k és lemezjátszók eladását.

CD-R - Compact Disc Recordable. Lásd CD-WO.

CD-WO - Compact Disc Write Once (Egyszer Írható). Egyik változata a WORM (Write Once Read Many - Egyszer írható Sokszor olvasható) technológiának. Elsősorban azoknak a cégeknek tervezték, akik maguk akarták elvégezni a premasteringet, így előállítva egy olyan teszt-lemezt, amit aztán a gyárba küldhettek masteringre és sokszorosításra.

DAT - Digital Audio Tape (mint R-DAT - forgófejes DAT). Digitális adatok felvételére - lejátszására képes, speciális kazettát használó rendszer. Egy 4 mm-es DAT kazettán több mint egy gigabyte adat is tárolható. A rendszer használható nagykapacitású háttértárolóként számítógépekhez, valamint hangfelvétel készítésére is.

DIGITAL AUDIO - Hangjelek digitális tárolása és átalakítása. Általában a hang digitális kóddá alakításakor a mintavétel másodpercenként 44100-szor történik, s minden mintát egy 16 bites szám ír le.

FRAME - Videónál az az egység, ami egy teljes kép megjelenítéséhez szükséges, (1/30 mp az NTSC-nél, 1/25 mp a PAL-nál). A mozgókép megjelenítése 30 vagy 25 frame / másodperc; az audio CD-nél 75 frame / mp. Gyakran okoz gondot, hogy a CD és a video framek nem összeegyeztethetők.

GLASS MASTER - (üveg-master) Az a médium, amin a gyártó rögzíti az adatokat, az első lépcső a sorozat-gyártásban. Az üveg-lemez többnyire nagyobb, mint a gyártott lemez, a felületén lévő fényérzékeny anyagra rögzítenek egy lézeres "vágógéppel". Újracsiszolás után többször is felhasználják.

INDEX - Keresési pont egy sávon belül. Maximum 99 helyezhető el egy sávban, így maximum 9801 kereshető pont lehet egy CD-n.

LABEL - (címke) A CD gyárban közvetlenül a lemezre nyomtatnak. A nyomtatás lehet szita, tampon, vagy offszet technológiájú.

LEAD IN AREA - Ez a terület tartalmazza a CD-n a Tartalom-jegyzéket (Table of Contents, TOC). A TOC tartalmaz egy listát a sávok indítási helyéről. A master szalagon olyan hely (digitális csend/video fekete), amelynek végétől a valódi felvétel kezdődik a szalagon.

LEAD OUT AREA - Az utolsó track után tárolt helyről olvassa ki a lejátszó az utoljára játszott sáv végét meghatározó adatokat. A lejátszók kiolvassák a lead-out kódot, és újrakezdik az első számnál vagy leállítják a lejátszást, attól függően, a felhasználó mit programozott be.

MASTER - (szó szerint:) Az a médium, amin a gyártó rögzíti az adatokat, az első lépcső a sorozat-gyártásban. (Általában:) audiónál a végső felvétel (rendszerint szalag), ami a premastering alapja. CD-ROM-nál a végső állapot (CD-ROM IMAGE), ami a premastering alapja; ez lehet szalag, mágneslemez, optikai lemez (MO vagy WO), stb.

MASTERING - Az adatok kódolása a premasterről és a compact disc szabvány szerinti rögzítése a glass-master fényérzékeny rétegén.

PREMASTERING - A hangfelvételek vagy egyéb digitális adatok előkészítése a sorozatgyártásra. CD-ROM-nál az adatok megfelelő file formába rendezése (pl. ISO 9660).

PROGRAM AREA - Ez a terület tartalmazza az információt.

top of page

Hogyan készül a CD?
Szómagyarázat
Orange Book
Red Book
File formátumok

 

File formátumok

ISO 9660

A CD-ROM sokféle fájlformátumú lehet. Az ISO 9660 széles körben használt fájlformátuma a CD-ROM-nak. Az ISO 9660 (régebben High Sierra) meghatároz egy könyvtárfelépítést, amit a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) is elfogadott. Ez a szabvány - amit a Microsoft is alkalmaz az MS/DOS kiterjesztésekben - engedélyezi az ISO 9660 formátumú CD-ROM használatát, úgy, mint egy írásvédett DOS hard disk-ét. Az ilyen formátumú CD-ROM kompatibilis minden olyan felülettel, ami az ISO 9660 szabvány szerint működik.

ISO cimkék korlátai: az ISO 9660 fájlnevekben korlátozzák a karaktereket: A-Z, 0-9 és az aláhúzás _ . A file nevek nyolc karaktert követő pont utáni három karakteres kiterjesztésből állnak (FFFFFFFF.EEE). A könyvtárnevek nyolc karakterűek és nincs kiterjesztésük (DDDDDDDD). A könyv-azonosítók 32 karakterből állhatnak, de csak 11 látható DOS környezetben.

Apple HFS

Az Apple környezetben használt CD-ROM-ok többnyire HFS (Hierarchical File System) formátumúak. A HFS formátumú CD-ROM-okat a hard disk-kel megegyezően tudja használni. A HFS lemez cimkéje 27 karakterből állhat.

Enhanced CD

Az Enhanced CD változatos formában tartalmazhat számítógép adatokat és CD minőségű audiót. Minden audió sáv minimum 4 másodperc hosszú legyen, a számok közti szünet pedig általában 2 másodperc. Mastering készítésekor, a lejátszás biztonsága érdekében, minden sáv elé 5-15 frame (CD frame) szünetet helyezünk. CD: 75 frame/mp, SMPTE: 30 frame/mp.

CD-I, XA, Photo CD, Karaoke CD

Elfogadunk megrendeléseket CD-I, XA, és Photo CD-re is, ha azok megfelelnek a CD-I specifikációnak (Green Book).

top of page

Hogyan készül a CD?
Szómagyarázat
Orange Book
Red Book
File formátumok
 
 

©2006-2008 Ubik Média